De mogelijkheden & kosten voor het realiseren van een mantelzorgwoning
Als gevolg van bezuinigingen in de zorg en een stijging van de kosten voor het wonen in zorginstellingen, komt er een steeds grotere vraag naar mantelzorgwoningen. Wilt u in de toekomst graag voor uw vader, moeder of ander hulpbehoevend familielid of vriend zorgen? Dan is het wel net zo fijn en praktisch als u zo dicht mogelijk bij elkaar woont en toch uw privacy behoudt. De mogelijkheden voor het realiseren van een mantelzorgwoning zijn eindeloos, dus voor ieder wat wils!
Verbouwen bestaande ruimte in huis
Kijk eerst naar de mogelijkheden van uw bestaande ruimtes in huis. Heeft u bijvoorbeeld een hobbyruimte of garage die verbouwd kan worden? Dan is dat een goede en relatief goedkope oplossing. Heeft u dat niet, dan kunt u kiezen voor een aanbouw. Deze ruimte kunt u natuurlijk in de loop der jaren een andere invulling geven, bijvoorbeeld als kantoor- of praktijkruimte of slaapkamer. Denk hier dus al goed over na!
Losse woning
Heeft u geen ruimte of wilt u toch meer privacy? Dan kunt u er ook voor kiezen om een (tijdelijke) kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin te plaatsen. Deze woningen zijn ontworpen om na het vervallen van de zorgfunctie snel weer verwijderd te worden. De mantelzorgwoningen worden op maat gemaakt, dus volledig aangepast naar de wensen en eisen van bijvoorbeeld uw hulpbehoevende vriend. Mocht de zorgvraag toenemen, dan kan de indeling gemakkelijk worden aangepast.
Geen vergunning
Met ingang van 1 november 2014 mogen mantelzorgwoningen vergunningsvrij worden geplaatst of gebouwd. De regels kunt u vergelijken met de bouw van een garage of tuinhuis. De kant-en-klare mantelzorgwoningen zijn afgestemd op basis van de regels van de gemeente. Alle soorten mantelzorgwoningen dienen uitsluitend als mantelzorgwoning te worden gebruikt. Mocht de mantelzorg ophouden, dan vervalt daarmee ook de vergunningsvrijheid en mag het niet langer gebruikt worden als woning. Voor grotere woningaanpassingen is er een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar het informatieloket van uw gemeente.
Kosten
Belangrijk is om alle voor-en nadelen op een rijtje te zetten om te beslissen wat prijstechnisch past bij zowel uw hulpbehoevende, als bij u als mantelzorger. De huurkosten van een alternatieve woonbestemming (bijvoorbeeld een appartement of seniorenwoning) komen te vervallen, geen verzorgingstehuis, u heeft minder logistieke kosten en u bent minder tijd kwijt om een bezoek te brengen.
Subsidies
Kiest u ervoor om uw eigen huis aan te passen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw situatie en van degene die u gaat verzorgen. Ook is de hoogte van de vergoeding per gemeente verschillend en bestaat de kans dat u een eigen bijdrage moet leveren.
Waar letten wij op bij het bouwen van een mantelzorgwoning?
Is het bouwwerk vergunningsvrij te bouwen?
Wordt de mantelzorgwoning bij een bestaande woning gebouwd?
Hoe groot is de nieuw te bouwen mantelzorgwoning?
Is er voldoende ruimte in de tuin aanwezig?
Wordt de maximaal te bebouwen oppervlakte op het perceel niet overschreden?
Wilt u mantelzorger worden en wilt u graag advies? Wij komen bij u langs en denken graag mee over de beste oplossing afgestemd op uw situatie.