Op zoek naar een nieuwe woning, maar kunt u niet slagen in het aanbod van de bestaande woningmarkt? Is het bouwen van uw eigen huis altijd al een droom geweest? Wellicht biedt het bouwen in CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) dan uitkomst voor u. Wij leggen deze unieke mogelijkheid van zelf bouwen graag verder aan u uit.
Wat is CPO?
CPO is een afkorting van collectief particulier opdrachtgeverschap. Een groep mensen treedt op als eigen ontwikkelaar van woningbouw. Als een vereniging bouwt u samen met uw buren en/of buurtbewoners, afhankelijk van de grootte van de groep en het CPO-project. U bepaalt met de andere leden in uw groep hoe de woning eruit komt te zien. Als groep bent u initiatiefnemer en tevens opdrachtgever. Samen met een gekozen bouwbegeleider, architect en aannemer vormt u een team om het CPO-project aan te vliegen.
Waarom een CPO-project starten?
Eén van de grootste redenen om in CPO te bouwen is het hebben van een gezamenlijke specifieke woonwens. Deze groep mensen kan daarom vaak niet slagen in het aanbod van bestaande woningen. Dit zien we vaak bij starters. Daarnaast heeft deze groep een bepaald budget en voor hen is het individueel bouwen van een huis een te grote stap en vaak te duur. Voor deze mensen kan het bouwen van een CPO-project prijstechnisch een gunstige uitkomst bieden. De kostprijs van CPO-projecten ligt namelijk vaak 10 tot 20% onder de marktwaarde, omdat er geen winstoogmerk bestaat. De kosten van een projectontwikkelaar en makelaar vervallen en valt er winst te behalen op logistieke kosten; bouwmaterieel-/materiaal kan vaker in één keer worden vervoerd. Daarnaast kan de inkoop van het bouwmateriaal een gunstige factor zijn.
Voordelen van CPO:
Betaalbare woningen
Maximale zeggenschap over het ontwerp en indeling van de woning
Grote betrokkenheid en invloed op omgeving
Samen bouwen draagt bij aan duurzame relaties
Taken en risico’s worden gespreid
Profiteren van elkaars kennis en ervaring
Partijen en taakverdeling
Tijdens een CPO-traject zijn er diverse partijen nodig om de bouw te kunnen realiseren. Wij benoemen kort hun rol:
De vereniging Dit zijn potentiële kopers/bewoners die zichzelf organiseren in een vereniging.
De gemeente Vaak de verkopende partij die de bouwgrond verkoopt en beschikbaar stelt.
Het (bouw)begeleidingsbureau Deze beschikt over bouwkundige kennis t.b.v. het ontwerp, draagt zorg voor de kostencalculaties, de inhuur van specialisten, begeleidt het aanbestedingstraject en het groepsproces van de CPO-vereniging en waarschuwt voor valkuilen.
De achtervangpartij Deze partij kan krediet verstrekken voor de voorinvestering en neemt het afzetrisico over.
De buurt Wanneer er in een bestaande wijk gebouwd wordt, kan het zijn dat de buurt via de gemeente ook voorwaarden stelt. Denkt u hierbij aan eisen als voldoende parkeergelegenheid, de waarborging van een goede verkeersontsluiting, geen hoogbouw en geen last van bouwverkeer tijdens de bouw. Het is daarom van belang om goed contact te hebben met de buurt gedurende een CPO-project. Het zijn uw toekomstige buren. Tevens is het goed om voorafgaand aan de bouw een schouw- of nulmeting te doen van omliggende woningen en straten, zodat achteraf duidelijk is of er schade is ontstaan door de realisatie van het CPO-project.
De aannemer Realiseert de bouw van de woningen en de aanleg van het openbaar gebied.